Vegán és Makrobitikus Receptek

Mit ehetünk - ihatunk és mit nem a Makrobiotika szerint

2016. szeptember 02. 18:00 - Dora74

img_5202.JPG

Ahogy ígértem a praktikumon van a hangsúly ebben a blogban.

In medias res.....

A gabonáknak kell kitenniük a tápanyagok 40-60%-át. Amit rendszeresen – napi szinten – egyél és természetesen variálj tetszés szerint: barnarizs, köles, hajdina, árpa valamint zab, kukorica, rozs. Ritkán lehet enni élesztőmentes kenyeret, quinoat, bulgurt, kuszkuszt, amarantot. Írhatnék még gabona alapanyagokat, de ezeket megtaláljátok itthon, zseniálisak és ezeken már bőven el lehet élni azt gondolom ;)

Szintén ritkán, de lehet enni soba tésztát (japán hajdina tészta), somen tésztát (búzalisztből készülő, szintén japán tésztafajta), udon tésztát (ez is japán és ez is búzalisztből készül).

Külön bejegyzés készül ezekről a gabonákról és a hihetetlen-fantasztikus-zseniális jótékony hatásaikról.

Helyben termesztett zöldségek tegyék ki a 25%-30%-ot. Minden étkezésnél egyél belőlük, de vigyázz, ne vegyél üvegházi zöldséget (és ne feledd! a konzerv,a fagyasztott TILOS). Lehetőleg bio legyen. Biobolt, biopiac stb. Bevallom, én is bűnözök "bio témában" néha az időhiány miatt, sajnos...

Egy igen rossz hír: amik nekünk magyaroknak nagy kedvenceink: burgonya, paprika és paradicsom: ne!

Ha már itt tartunk, a zöldség-feketelista néhány további szereplője: spárga, avokádó, padlizsán, cukkini, édeskömény, spenót stb. Tudom, ez most elkezdett elég borzalmasan hangzani, de „bííííízzzzzz benneeemmmm tesssszzzzvérkééém”, meglepően jól el lehet lenni nélkülük is ;)

Ami fogyasztható például: sárgarépa, hónapos retek, jégcsap retek, újhagyma, póréhagyma, kel levél, kelbimbó, brokkoli, káposzta, karalábé, karfiol, hagyma, shitake gomba stb.A zöldségekre részletesebben is kitérek majd egy külön bejegyzésben.

 5-10% van fenntartva a babféléknek (főleg: azuki bab, lencsék, csicseriborsó) és a szójabab termékeknek: tofu, miso, natto (erjesztett szójakészítmény) és tempeh (erjesztett szójából készített sajt) valamint a tengeri zöldeknek, mint az algák, a nori, és az agar-agar. Ijesztően hangzanak a nevek ugye ? Elhiszem J ... de ez se rettentsen el!A tengeri zöldeknek egyszerűen kicsit halíze van, ennyi. Fontos, hogy ma már be tudod szerezni az összeset itthon is. Külön bejegyzés készül róluk is.

 5% leves: ide elsősorban a Miso leves értendő. Nekem nem volt nagy kedvencem, de olyan sokféle módja van az elkészítésének, hogy tuti te is találsz magadnak majd egy tetszetőset. Több receptet is találsz a blogban a későbbiekben.

 Tehát ők a napi szinten fogyasztható és fogyasztandó ételek.

 Amiket néha, ritkábban, de lehet enni ezeken kívül:

  • friss!!!(fehér húsú) halak hetente egyszer-kétszer
  • ez bizony sokkolhat... a gyümölcsök fogyasztása kifejezetten ritka. Helyi termesztésű biogyümölcsök idényszerűen hetente maximum kétszer-háromszor mehet : alma, barack, dinnye, eper, málna stb. Trópusi gyümölcsök: narancs, banán stb. NEM!
  • heti 1-2 csésze olajos mag (tökmag, szotyi, mogyoró, szezámmag)
  • savanyú káposzta és uborka
  • citrom
  • szezámolaj, olívaolaj, kukorica olaj, kókuszolaj
  • biosör és biobor, szaké, zöldséglevek, gyógyteák

 

ABSZOLÚT FEKETE LISTA:

Vörös húsok

Szárnyasok

(ÁLLATI) tejtermékek

Mesterséges édesítőszerek

Szénsavas, jeges és csapvvíz

Gyümölcslevek

Tömény alkohol

Fekete tea

Stimuláló italok – igen, ha rendes makrobiotika követő akarsz lenni, sajnos a kávé sem....

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegamakro.blog.hu/api/trackback/id/11671774
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása