A makrobiotika egy gyógyító étrend és életmód. A filozófiai alapja a taoizmus.
George Oshawa-t (japán származású diétaterapeuta) tartják a makrobiotika megalapítójának, aki népszerűvé tette Európában és Amerikában is Michio és Aveline Kushi, valamint az Aihara házaspár segítségével.
A távol-keleti orvoslás szerint az emberi test "gyökere" az emésztőrendszer. Épp ezért sok betegség valamilyen diéta segítségével gyógyítható.
Ez a diéta teljes mértékben szolgálja a Yin–Yang egyensúlyt.
Az 5 elem és a 4 évszak szerint ízesítik az ételeket.
A hideg évszakokban melegítő, a meleg évszakokban hűsítő ételeket készítenek; az alapanyagok gondos kiválasztása mellett fontos a főzési és vágási technika.
A főzési eljárások közül a párolás, a gőzölés és a főzés a legjellemzőbb de azért előfordul serpenyőben vagy sütőben sütés.
Az ételeket nagyon alaposan megrágva kell elfogyasztani, ezáltal a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban jobban megindítjuk az emésztést.
Az ételkészítési rendszer a a növények energetikai egyensúlyán alapul.
Azt tudnotok kell, hogy eltérések lehetnek az egyes makrobiotikus szakértők között abban a tekintetben, hogy mi fogyasztható és mi nem. Ne lepődjetek meg ha véletlenül találkoztok ilyesmivel.
Érdekes olvasmányokat találhattok a makrobiotika történetéről és filozófiájáról ha rákerestek a neten.
Lesz bejegyzés még a jótékony hatásairól, de nem szeretnék ebben a blogban túl "bő lére eresztett" bejegyzéseket írni.
Éljen a praktikum ;) !